Opgør med styring – eller kvalificering af styring?


Af Mathias Schwartz Kirkegaard, Redaktør for Personledelse.dk

Styring kan være effektivt. Men styring er ikke ledelse. Styring handler nemlig om at skabe kontrol for lederen, mens ledelse nærmere handler om at slippe medarbejderens evner løs. Styring kan dog bruges til at anvise hvor medarbejderen/interessenten skal engagere sig. Bruges styring uden denne erkendelse, modvirker styring faktisk ledelse.

Den gode leder skal starte med en grundlæggende erkendelse: Hvad er et menneske. Når du leder en organisation, der består af mennesker, skal man starte med at gøre sig tanker om dette.

På Personledelse.dk vil jeg skrive om ledelse ud fra tre erkendelser om mennesket:

  • Mennesket er værdigt
  • Mennesket er engageret
  • Mennesket er relationelt

Jeg tager udgangspunkt i filosofien personalisme. Det er en filosofi der drev store ledere som Martin Luther King og Nelson Mandela.

Ledelsesfilosfi med fokus på deltagelse

Det leder til tre principper for ledelse:

  • Mennesket skal anerkendes og respekteres
  • Mennesket skal have mulighed for at engagere sig og få indflydelse
  • Mennesket skal mødes

Styring vil meget ofte medføre det modsatte: Manglende anerkendelse, detailregulering og undertrykkelse af engagement og fravær af personlige møder.

Der findes GOD STYRING

Men styring kan også fungere godt. Struktur og styring kan nemlig guide medarbejdere og interessenter, så de ved HVOR, det er hensigtsmæssigt, at de kanaliserer deres engagement hen. Så de ved HVILKE områder af arbejdet, hvor lige præcis deres kompetencer, faglig viden og engagement kan medvirke til arbejdets succes.

Læs mere på infosiderne:

Hvad er personledelse?

Materiale & resurser


Skriv et svar