Problemet har skiftet navn


Af Mathias Schwartz Kirkegaard, Redaktør for Personledelse.dk

Det nationale elselskab i Nigeria hed tidligere ’NEPA’. Strømforsyningen var utroligt ustabil, så nigerianere jokede med, at ’NEPA’ var et akronym for ”Never Expect Power Always”. I foråret 2006 skiftede elselskabet navn til ”Power Holding Company, Nigeria” (PHCN eller PHC). Der blev dog hurtigt fundet på nye sjove tolkninger af forkortelsen: ”Problem Has Changed Name” og ”Please Hold Candle”, grinede nigerianere til hinanden.

Der er nogle der definerer forholdet mellem styring og ledelse sådan, at styring er noget man bruger i forhold til ting, materialer og økonomi – mens ledelse er det, man bruger over for mennesker. Man kan ifølge denne tankegang slet ikke bruge styring til noget, når man har med mennesker at gøre.

Jeg har i min gratis e-bog/artikel redegjort for, at hvis mennesker oplever at blive styret, bliver de fremmedgjort på grund af den tingsliggørelse, der følger med. Nogen løser dette problem ved at undlade at bruge begrebet ’styring’ om de værktøjer, lederen bruger til at anvise, hvilke opgaver der skal løses. Så bliver de i stedet kaldt ”triggers”, ”skabeloner” eller noget andet. Men det er på den måde også en subtil form for styring, når lederen bruger andre ord for styring end styring. Det er – ligesom al anden styring – en form for manipulation.

Kald en spade for en spade – og et stearinlys for et stearinlys

Der er en lighed mellem styring og historien om det statslige elektricitetsselskab i Nigeria. Bare fordi du kalder det noget andet, så ændrer virkningen ikke karakter – og dine interessenter kan gennemskue det. Styringen tingsliggør dine interessenter og lyset blev ikke straks stabilt i Nigeria.

Mennesker føler sig ikke styret af, at projektlederen bruger styringsværktøjer. Mennesker føler sig kun styret og fremmedgjort, hvis styringsværktøjerne ikke giver plads til anerkendelse af værdighed, giver mulighed for engagement og indflydelse – eller hvis styring, administration og kontrol ikke tager udgangspunkt i, at der skal være konkrete møder mellem mennesker. Det kan du læse mere om andre steder her på siden – eller i min gratis e-bog. Det nytter ikke, at kalde styringsredskaberne noget andet. Det er i værste fald endnu mere fremmedgørende. Nigerianerne vidste også godt, at navnet blev udskiftet ene og alene på grund af dårligt omdømme. Problemet havde bare skiftet navn.

 


Skriv et svar