Gør som Goldman Sachs: Afskaf HR!


conference-room

Af Mathias Schwartz Kirkegaard, Redaktør for Personledelse.dk

’Human Resources’ er et udtryk, der i bedste fald er ugennemtænkt og i værste fald er et fattigt syn på kollegerne. Ser virksomheden virkelig blot de ansatte som “en resurse” (der kan bruges og slides op)? Eller er de ansatte også nogle, der har værdi for virksomheden, som de personer de er?

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du som leder omtaler dit hold. Dine intentioner for HR-afdelingen kan være nok så gode, men hvis hele dens fundament er bygget på, at de ansatte bliver set som ’en resurse’, der skal bruges, i stedet for ’en værdi’, der skal bevares, vil afdelingen blive set skævt til. Det hele starter med, hvordan vi taler om hinanden.

Nogle virksomheder har gennemskuet, at HR er et tarveligt begreb. Derfor er der virksomheder, der er gået over til eksempelvis at kalde det ’Human Assets’ i stedet. Investeringsbanken Goldman Sachs kalder afdelingen ’Human Capital Management’, og de skriver det egentlig meget fint på deres hjemmeside:

”Human Capital Management (HCM) is responsible for attracting, developing and managing the firm’s biggest asset: our people”.

Nu skal det her ikke være en blåstempling af, HVORDAN Goldman Sachs driver den afdeling. Jeg ved ikke, hvad de laver, men det skal ikke blot være navnet på HR-afdelingen, der bliver ændret. Det skal udryddes fra hele tænkningen om, hvem virksomhedens kolleger og ansatte er.

Du kan sagtens finde et godt og sympatisk navn til denne funktion, men hvis det bare dækker over, at det i virkeligheden er en ”HR-afdeling” af den værste slags, så kan du lige så godt kalde den ved sit navn, ligesom jeg tidligere har skrevet om i relation til styring og ledelse.

Og barnets navn er…?

Hvis du ikke bryder dig om Human Capital Management, så prøv med ’Human Assets’, ’Organizational Management’, ’Talent Management’, ’Personnel Management’ eller ganske simpelt ’People Management’. Det er nok en udmærket idé med den engelske terminologi, da det er forretningsverdenens ”lingua franca”. Hvis du oversætter ’Human Ressources’ til ’Manpower Management’, så har du ikke forstået min indvending.

Nu indvender du måske, at ”management” lyder meget mekanisk. Ja, det er rigtigt. Den afdeling der tager sig af løn, rekruttering og andre personaleforhold laver ”management” og dermed ”styring”. Ledelsen er derimod DIN opgave som leder.

Sammen med din ‘Human Assets’-afdeling skal du sørge for, at afdelingens styringsværktøjer understøtter din ledelse. Husk derfor de tre pejlemærker i personledelse:

  • Værdighed: Personer skal anerkendes og respekteres
  • Engagement: Personer skal have mulighed for engagement og indflydelse
  • Relationer: Personer skal mødes

Læs mere om principperne her: Hvad er personledelse?

Er du projektleder?

Læs min gratis e-bog om valg af styringsinstrumenter: Personledelse i projekter – Personalistisk ledelse trods projektets styring (PDF)


Skriv et svar