Redaktør: Mathias Schwartz Kirkegaard

msk_200x300Mit navn er Mathias Schwartz Kirkegaard (f. 1983). Jeg er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet (2013) og har efteruddannet mig i projektledelse – blandt andet med en certificering i PRINCE2 Foundation.

Jeg går op i, hvordan vi kommunikerer om, og til, mennesker. Hvad betyder det for mennesker, når vi omtaler dem som “ting” og “funktioner”? Vi sætter mærkater på dem og sætter dem i bås –  i stedet for at se dem i øjnene og forstå, at de, ligesom os selv, er mennesker med frihed, værdighed, drømme og håb. Styring behandler mennesker som funktioner i en ligning – ikke som værdige, engagerede og relationelle personer.

På dansk kaldes ‘project management’ ofte for ‘projektledelse’, men dette er en fejl. I virkeligheden fylder ‘ledelse’ (leadership) meget lidt, mens fokus i disciplinen derimod er på ‘styring’ (management). Eksempelvis læste jeg en bog om projektstyring, hvor disciplinens forskellige værktøjer blev gennemgået kronologisk – den rækkefølge, projektlederen kan bruge de forskellige værktøjer i et projektforløb. Bagerst i bogen var der et kapitel om ‘ledelse’. Det virkede som om, ‘ledelse’ var et vedhæng, der også lige skulle være et appendix om. Hvorfor var kapitlet om ledelse ikke først i bogen? Ledelse blev behandlet stedmoderligt til fordel for styring. Det vil jeg lave om på.

Tilgangen til ledelse skal være fuldstændig modsat: Der kan ikke være god styring, hvis ikke der er tænkt over ledelse først.

Først når lederen har fastlagt en ledelsesfilosofi, har lederen et grundlag, der kan bruges til at vælge styringsværktøjer ud fra.

Det skrev jeg en kort artikel om, hvilket gav mig en masse god feedback. Derfor voksede den i omfang – indtil den nærmere kunne karakteriseres som en bog. Derfor er den nu gratis tilgængelig her på Personledelse.dk, hvor jeg vil også vil komme med andre eksempler på, hvordan denne tilgang kan anvendes.

Jeg har erfaring med projektarbejde og-ledelse fra den netværksbaserede tænketank Cura samt inden for politisk interessevaretagelse i beredskabsbranchen. Jeg bor i København.

Kontakt:

[contact-form][contact-field label=’Navn’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Kommentar’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]